Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αμηχανία οι ευρωπαϊκές αγορές

Μικτή εικόνα με διστακτικές κινήσεις για τους περισσότερους ευρωπαϊκούς δείκτες. Τα βλέμματα στραμμένα στην Ελλάδα. Εκτίναξη επιτοκίου στην ιταλική δημοπρασία. Περιορισμένες πιέσεις στα futures της Wall.

Μικτή εικόνα με διστακτικές κινήσεις για τους περισσότερους δείκτες παρουσιάζουν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς επιστρέφει η έντονη νευρικότητα στην αγορά ομολόγων και ενώ κορυφώνεται η αγωνία για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,36% στις 6139 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,25% στις 3039 μονάδες ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 είναι σχεδόν αμετάβλητος με οριακή άνοδο 0,01% στις 5.474 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 0,86% στις 6579 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 1,06% στις 4434 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο οFSTE MIB 100 σημειώνει πτώση 0,41% στις 12.927 μονάδες.

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων διαμορφώνεται σε επικίνδυνα επίπεδα, στο 6,73%. Νωρίτερα, η Ιταλία άντλησε 6,5 δισ. ευρώ από ετήσια έντοκα γραμμάτια με εκτίναξη όμως, στο κόστος δανεισμού.

Από πλευράς, μακροοικονομικών μεγεθών η Eurostat ανακοίνωσε μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη κατά 0,8% τον Απρίλιο.

«Θεωρούμε ότι οι κίνδυνοι για την ευρωζώνη θα είναι ο βασικός παράγοντας που θα κινεί τις αγορές στο ορατό μέλλον» αναφέρουν οι αναλυτές της Barclays σε έκθεσή τους και συμπληρώνουν: «Οι εκλογές στην Ελλάδα την Κυριακή είναι αμφίρροπες και οι προοπτικές αρνητικού κινδύνου παραμένουν. Η πιο αδύναμη οικονομική εικόνα, η περιορισμένη πολιτική παρέμβαση και η εντεινόμενη αβεβαιότητα συνεπάγονται ότι οι πιέσεις στους ριψοκίνδυνους τίτλους θα παραμείνουν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v